Categoriile de AI si unde Nvidia exceleaza

Categoriile de AI si unde Nvidia exceleaza

Am avut multe știri despre AI recent – lansări de produse de la OpenAI, Google și Microsoft. Acum așteptăm doar Apple și viitoarea sa conferință WWDC. Săptămâna trecută am scris despre cât de mult așteaptă industria aceste anunțuri pentru a arăta ce poate face AI.

Acest lucru ne-a făcut să ne gândim la modalitățile de a structura orice discuție rațională despre rețelele neuronale bazate pe învățarea automată, adică AI. Vedem acum sectorul dezvoltându-se în trei categorii:

  • AI ca Funcție
  • AI ca Produs sau Platformă
  • AI ca Magie

Prin „AI ca Magie,” ne referim la Inteligența Artificială Generală sau computere conștiente. Deși anumite persoane cred că acest lucru este iminent, nu suntem convinși. Poate că este posibil, dar nu credem că va veni în curând.

La celălalt capăt al spectrului, „AI ca Funcție” este ceea ce adesea numim îmbunătățiri „sub capotă”. Acestea sunt o colecție mare de câștiguri mici pe care AI le oferă software-ului pe care îl foloseam deja. De exemplu, mai multe companii SaaS au raportat reduceri de 5%-10% în costurile de livrare a serviciilor prin introducerea unor forme de AI în sistemele lor. Facebook a raportat câștiguri similare pentru algoritmii săi de potrivire a reclamelor. Acestea nu sunt spectaculoase, dar în agregat, oferă o valoare enormă. Dacă AI nu ar livra altceva, acesta ar fi deja un impuls semnificativ.

Aceasta lasă ultima categorie unde AI devine un produs în sine. Aceasta ar putea evolua în platforme complete care oferă o gamă largă de servicii și valoare. Aceasta este zona în care marile companii se luptă, așa cum reiese din demonstrațiile lor. În acest moment, impresia noastră este că nu sunt încă acolo.

Admit că aceasta este o evaluare pur subiectivă bazată pe vizionarea videoclipurilor de lansare, fără experiență practică. Dar metricul nostru este foarte clar pentru ce am fi dispuși să plătim? Răspunsul este nu prea mult. Tot ce a fost lansat până acum este emoțional captivant și arată incredibil, dar ce utilitate oferă? Din ceea ce putem spune, totul este fie aplicabil într-o nișă din care nu facem parte – de exemplu, instrumente de desen mai bune sau nu este suficient de fiabil pentru a fi de încredere, cum ar fi agenții AI.

Dar acestea sunt doar aplicațiile pentru consumatori. Există multe alte companii care caută să folosească instrumente AI pentru a-și avansa eforturile. Unele dintre acestea ar putea fi foarte promițătoare. Credem că robotica, de exemplu, pare pregătită să facă progrese majore cu noile seturi de instrumente. Nu vorbim despre roboți umanoizi C-3PO, ci despre noi game de mișcare pentru mașini.

Acest sector este în prezent împiedicat de lipsa suficientă de date de instruire, dar au existat progrese semnificative în crearea de date sintetice în ultimul an. Acestea au probleme pentru aplicațiile orientate spre consumatori (adică modele construite pe halucinații), dar ar putea fi foarte utile în alte domenii. O altă zonă care pare foarte promițătoare este AI pentru descoperirea de medicamente. Știm că toate marile companii de biotehnologie investesc masiv în echipamente Nvidia. Și există multe alte exemple. Credem că această zonă va vedea multe experimente. Asta va însemna multe eșecuri și impasuri, dar ar putea duce și la progrese remarcabile.

Și credem că acesta este punctul cheie în toate acestea. Suntem încă în primele zile ale sistemelor AI. Există progrese clare care vin într-un ritm frenetic. În cele din urmă, suntem optimiști că acestea vor livra ceea ce promit, dar este probabil să fie un proces dezordonat.

Nvidia are un alt trimestru puternic cu cererea care depășește cu mult oferta Între timp, liderul în hardware AI a raportat câștiguri puternice. Se întâmplă atât de regulat încât lucrurile încep să devină plictisitoare. Dar apoi, CEO-ul Jensen Huang a intrat în apel și acțiunile au crescut mai mult pe baza comentariilor sale.

Numerele: compania a raportat venituri de 1Q25 de 26 miliarde de dolari, în creștere cu 18% față de trimestrul anterior și o creștere uluitoare de 262% față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind consensul de 24,5 miliarde de dolari. Acestea sunt cifre mari prin orice metric. Oh, au anunțat și un split de acțiuni de 10 la 1, ceea ce este atrăgător pentru investitorii de retail.

Este greu de înțeles cât de mare și cât de rapid a crescut Nvidia. Metricul nostru preferat în prezent este cota de piață a Nvidia pentru procesoarele de centre de date, analizând veniturile raportate de Nvidia, Intel și AMD din centrele de date. Această cifră a ajuns la 81% în acest trimestru. Au luat un punct de cotă de la AMD și cinci puncte de la Intel.

În corectitudine, veniturile din centrele de date ale Nvidia includ produse de rețea, cum ar fi Infiniband. Convenabil, compania a început să își detalieze veniturile din rețelele de centre de date. În teorie, ar trebui să eliminăm acest lucru din calcul, deoarece nici AMD, nici Intel nu au produse comparabile.

Cu toate acestea, această cheltuială vine din același set de clienți. Chiar și eliminând acest lucru, cota lor ajunge la 78%. Pentru a pune acest lucru în context, Arista, o companie care vinde doar produse de rețea, a avut venituri de 5,3 miliarde de dolari pentru tot anul 2023.

Câteva alte lucruri care ne-au atras atenția. Nvidia susține că acum furnizează 100 de „fabrici AI,” care sunt centre de date operate independent de hyperscaleri. Am scris despre acestea acum câteva luni și rămânem oarecum prudenți în privința subiectului. Nu este nimic în neregulă cu numerele Nvidia, dar dacă există probleme, probabil le vom vedea semnalizate din acest sector.

Este de remarcat că multe dintre aceste fabrici AI revând capacitatea către hyperscaleri, ceea ce este puțin circular. Suntem, de asemenea, incomodați de faptul că Nvidia pare să aibă o influență extra-puternică asupra acestor companii. Nvidia este principalul lor furnizor, cu adevărat baza modelului lor de afaceri în aceste vremuri de ofertă strânsă de GPU-uri. Nvidia pare, de asemenea, să le vândă întregul pachet – sisteme complete și probabil le proiectează și pe acestea. Pe deasupra, Nvidia este probabil un investitor în multe dintre ele.

Compania a adăugat și unele detalii la comentariile sale despre „AI Suverană,” pe care acum o definesc ca „capacitatea unei națiuni de a produce AI folosind propria infrastructură.”

Accentul acestui trimestru a fost pe fabricile AI construite în colaborare cu rețelele de telecomunicații, cum ar fi investiția de 740 milioane de dolari a Japoniei într-un proiect condus de operatorul de telecomunicații KDDI, Sakura Internet și Softbank pentru a construi „Infrastructura AI” a țării. Aceasta este o altă zonă care ne face să fim puțin prudenți. Un segment de piață construit pe guverne care dezvoltă capacități AI pare puțin prea vag. Pe de altă parte, generează clar multe venituri pentru companie.

Probabil cel mai întrebat subiect în timpul apelului a fost amploarea cererii. Compania a indicat că se așteaptă ca cererea să depășească oferta până anul viitor. Înainte de apel, existau îngrijorări că noua linie de GPU-uri Blackwell a companiei ar putea canibaliza vânzările de cipuri Hopper de generație anterioară. Răspunsul scurt este că nu pare să fie o problemă, compania devenind și mai restrânsă în ofertă pentru anumite produse Hopper în timpul trimestrului.

Când a fost întrebat cum se simt clienții în privința achizițiilor actuale atunci când văd produse noi venind pe piață, Huang a răspuns că vor „media performanțele în timp.” Acesta este modul său de a spune că clienții vor cumpăra orice pot obține. Am auzit de fapt o explicație mai bună astăzi: clienții cunosc planul de dezvoltare al Nvidia și își construiesc planurile în jurul acestuia. Vor folosi B200 când pot obține unele și H100 când nu pot.

De asemenea, trebuie să subliniem că, dacă întoarcem acest argument, Nvidia dezvoltă produse într-un ritm de invidiat și merită credit pentru progresele pe care le conduc. De importanță cheie aici, Nvidia trebuie să se confrunte cu încetinirea Legii lui Moore la fel de mult ca oricine altcineva, dar continuă să obțină câștiguri de performanță prin toate metodele posibile. Aceasta include designul lor cuprinzător al centrelor de date și abordarea completă a sistemelor. Acest lucru ar putea ajunge să fie o forță puternică în favoarea companiei pe termen lung, deoarece în prezent nimeni altcineva (în afara hyperscalerilor de top) nu are capacitatea de a acționa toate aceste manete.

Nvidia continuă să execute puternic pe toate planurile. Știm unde să căutăm probleme, dar în prezent nu există semne de probleme la orizont. Cererea rămâne foarte puternică și compania pare pregătită să depășească concurența pentru viitorul previzibil.