Arm dezvaluie noi nuclee CPU si designuri GPU pentru dispozitive flagship si de gama medie

Arm dezvaluie noi nuclee CPU si designuri GPU pentru dispozitive flagship si de gama medie

Arm a făcut o serie de anunțuri în această săptămână, dezvăluind designurile de nuclee CPU pentru 2024 și trei noi GPU-uri pentru dispozitivele de consum. Compania a introdus, de asemenea, primele sale subsisteme de calcul pentru dispozitive client, pentru a facilita dezvoltarea de procesoare pentru smartphone-uri, tablete și PC-uri care rulează Android, Linux și Windows.

Începând cu noile designuri CPU, compania a introdus un nou set de CPU-uri Armv9 optimizate pentru nodul de proces de 3nm. Noile CPU-uri includ flagship-ul Arm Cortex-X925 pentru „performanță supremă” și premium-ul Arm Cortex-A725 pentru „performanță susținută superioară”.

Ultimul nou CPU din portofoliul Arm este o versiune actualizată a existentului Cortex-A520, cu o mai bună eficiență energetică pentru sarcini de lucru de intensitate redusă.

Cu numele de cod „Blackhawk”, Cortex-X925 este designul de referință de top al Arm din acest an. Compania susține că oferă cea mai mare creștere de performanță an de an din istoria Cortex-X. Acesta oferă îmbunătățiri de 36% în performanța pe un singur thread în Geekbench 6.2 comparativ cu predecesorul său și o performanță AI cu 46% mai bună comparativ cu CPU-ul Cortex-X4 de generație anterioară. În ceea ce privește celelalte două designuri CPU, Cortex-A725 este spus că oferă o îmbunătățire de 35% în eficiența performanței și o îmbunătățire de 25% în eficiența energetică comparativ cu Cortex-A720, în timp ce versiunea actualizată a Cortex-A520 oferă o eficiență cu 15% mai bună comparativ cu versiunea mai veche a Cortex-A520. Conform Arm, îmbunătățirile de eficiență în versiunea mai nouă a Cortex-A520 sunt posibile datorită „unei implementări actualizate și unei implementări fizice avansate de 3nm.”

Arm a lansat, de asemenea, noi GPU-uri construite pe a 5-a generație de arhitectură GPU. Liderul pachetului este Immortalis-G925 cu 24 de nuclee, o îmbunătățire față de Immortalis-G720 cu 16 nuclee, anunțat anul trecut. Arm susține că G925 este cel mai rapid și eficient GPU de la companie, oferind o performanță cu 37% mai bună (fps) decât predecesorul său. Pe partea de eficiență, GPU-ul utilizează cu 30% mai puțină energie atunci când oferă performanță de joc, comparativ cu Immortalis-G720.

Pe lângă noul chip Immortalis pentru dispozitive flagship, Arm a anunțat și GPU-urile Mali-G725 și Mali-G625 pentru smartphone-uri și tablete de gamă medie. Noile GPU-uri sunt așteptate să ofere performanțe îmbunătățite în jocuri și AI pentru experiențe vizuale mai rapide și mai captivante.

SoC-urile cu noile nuclee CPU și GPU-uri sunt așteptate să fie prezente pe smartphone-uri, tablete și laptopuri de gamă înaltă și medie până la sfârșitul acestui an.

În cele din urmă, Arm a anunțat și primele sale Compute Subsystems for Client, despre care se spune că oferă o creștere masivă în performanță, eficiență și scalabilitate, cu implementări fizice pregătite pentru producție pe procesul de 3nm. CSS include cel mai recent cluster de CPU-uri Armv9.2, inclusiv două nuclee Cortex-X925, patru nuclee Cortex-A725 și nuclee Cortex-A520. De asemenea, integrează GPU-ul Immortalis-G925.