Preturile memoriei DDR5 ar putea creste cu 20% din cauza cererii crescute pentru cipurile AI

Preturile memoriei DDR5 ar putea creste cu 20% din cauza cererii crescute pentru cipurile AI


Prețurile memoriei DDR5 au scăzut drastic de la debutul lor de acum câțiva ani, bucurând constructorii de PC-uri și entuziaștii DIY de prețuri extrem de scăzute pentru modulele de memorie de ultimă generație. Cu toate acestea, zilele bune ale DDR5 la prețuri ultra-scazute s-ar putea încheia, un nou raport sugerând că prețurile DRAM ar putea crește semnificativ în următorul an.

Conform analiștilor de la firma de cercetare de piață TrendForce, se așteaptă ca prețurile memoriei high-bandwidth (HBM) să crească cu 5-10% în 2025 din cauza cererii excepțional de mari din sectorul AI, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor pentru alte tipuri de DRAM. Din păcate pentru constructorii de PC-uri, acest lucru va afecta și piața DDR5, deoarece se preconizează o creștere a prețurilor de 15-20%, producătorii de memorie fiind așteptați să-și schimbe prioritățile către piața HBM mai profitabilă.

HBM este de aproximativ cinci ori mai scump decât DDR5, iar cererea explozivă pentru acest tip de memorie este de așteptat să crească „dramatic” cota sa în industria DRAM, atât în termeni de capacitate, cât și de valoare de piață. Impulsionată de boom-ul AI, cererea pentru HBM a atins cote maxime, cu Micron și SK Hynix raportând că oferta lor de memorie cu lățime mare de bandă este complet rezervată pentru întregul an 2024 și o parte semnificativă din 2025.

Conform lui Avril Wu, Vicepreședinte Senior de Cercetare la TrendForce, se estimează că partea HBM din capacitatea totală DRAM va crește de la 2% în 2023 la 5% în 2024 și va depăși 10% până în 2025, în timp ce valoarea sa de piață ar putea depăși 30% din piața totală DRAM până la sfârșitul anului viitor.

Deși HBM oferă avantaje semnificative de performanță și capacitate față de alte tipuri de DRAM, este de asemenea relativ mai dificil de fabricat, ceea ce înseamnă că producția suplimentară de HBM va reduce probabil resursele pentru fabricarea altor tipuri de memorie, inclusiv DDR5, reducând astfel disponibilitatea lor pe piață și împingând prețurile în sus.

Raportul prezice că rata anuală de creștere a cererii de HBM va fi de aproape 200% în acest an și se preconizează că se va dubla în continuare în 2025. De asemenea, se prevede o schimbare semnificativă către HBM3e anul viitor, cu o creștere anticipată a produselor stack 12Hi. Schimbarea este de așteptat să crească capacitatea HBM per cip, ceea ce ar trebui să fie util pentru furnizorii de soluții AI.