Google construieste primul cablu de fibra optica care va conecta Africa si Australia

Google construieste primul cablu de fibra optica care va conecta Africa si Australia

Google are deja o prezență semnificativă în Africa, dar acest nou cablu submarin va extinde influența sa pe continent, în special în Kenya, unde inginerii vor ancora cablul. Alphabet a investit semnificativ în îmbunătățirea infrastructurii de conectivitate la nivel mondial pentru a-și extinde amprenta. Piețele emergente au un potențial mare. Google estimează că numai în Africa, 300 de milioane de oameni vor fi conectați la internet în următorii cinci ani.

Dorința de a-și extinde prezența deja semnificativă în Africa a determinat Google să anunțe că construiește prima rută de fibră optică care va conecta Africa cu Australia. Ruta cablului „Umoja” va ancora în Kenya, va trece prin Uganda, Rwanda, Republica Democratică Congo, Zambia, Zimbabwe și Africa de Sud, apoi va traversa Oceanul Indian pentru a ajunge în Australia.

Google a colaborat cu Liquid Intelligent Technologies pentru a trasa cea mai scalabilă rută pe continent, inclusiv puncte de acces care permit altor țări să se conecteze la rețea și să se conecteze mai fiabil între ele și cu restul lumii.

„Orașele mari din Africa, inclusiv Nairobi, Kampala, Kigali, Lubumbashi, Lusaka și Harare, nu vor mai fi puncte greu accesibile, îndepărtate de locurile de acostare de pe coastă care conectează Africa la lume”, a declarat Strive Masiyiwa, președinte și fondator al Liquid Intelligent Technologies. „Acum sunt stații pe o autostradă de date care poate transporta de mii de ori mai mult trafic decât ajunge în prezent aici.”

Partea terestră a proiectului este deja completă. Acum începe partea cea mai dificilă a lucrării, pe măsură ce inginerii canalizează cablul prin Oceanul Indian către Perth, Australia. Este o sarcină complexă, așa că nu există un termen confirmat pentru finalizare.

În plus, Google plănuiește să colaboreze cu guvernul kenyan în domeniul securității cibernetice, inovației bazate pe date, perfecționării digitale și implementării AI pentru beneficii societale. De exemplu, Departamentul de Imigrație și Servicii pentru Cetățeni evaluează deja soluția CyberShield de la Google Cloud pentru platforma sa eCitizen.

Google și-a extins prezența pe continentul african din 2007, când a deschis primul său birou din Africa Subsahariană în Nairobi. Ulterior, a colaborat cu guverne din diferite țări africane în numeroase inițiative digitale. În 2021, s-a angajat să investească 1 miliard de dolari în Africa pe parcursul a cinci ani în mai multe domenii, inclusiv îmbunătățirea conectivității și finanțarea startup-urilor. De atunci, a investit peste 900 de milioane de dolari în regiune și se așteaptă să își îndeplinească angajamentul până în 2026.

Gigantul căutărilor a investit considerabil și în alte proiecte de cabluri, inclusiv Equiano, un nou cablu submarin privat care va conecta Portugalia și Africa de Sud, anunțat în 2019. Equiano începe în Europa de Vest și se desfășoară de-a lungul coastei de vest a Africii, între Portugalia și Africa de Sud, cu unități de ramificare folosite pentru a extinde conectivitatea către alte țări africane. Equiano a fost al treilea cablu internațional privat al Google, după Dunant și Curie, și a 14-a investiție în cabluri submarine.