Atari cumpara Intellivision, punand capat razboiului original al consolelor

Atari cumpara Intellivision, punand capat razboiului original al consolelor

Deși sunt doar umbre ale gloriei lor de odinioară, mărcile Atari și Intellivision sunt încă pe piață la aproape 50 de ani de la lansarea lor inițială. Atari a achiziționat acum competitorul său istoric, aducând sute de jocuri clasice sub un singur acoperiș.

Atari SA a anunțat achiziția mărcii Intellivision, o tranzacție cu implicații istorice, care va fi probabil utilizată pentru a aduce și mai multe jocuri video clasice jucătorilor nostalgici și sistemelor de jocuri moderne. Atari și Intellivision au fost mari competitori în ceea ce este acum considerat primul război al consolelor din industria jocurilor. Ambele au experimentat criza jocurilor video din 1983 și au fost în cele din urmă forțate să cedeze locul altor producători de console, cum ar fi Nintendo și Sega.

Marca Atari este acum deținută de Atari SA, o companie franceză cunoscută anterior sub numele de Infogrames, care se concentrează în principal pe produse și achiziții de jocuri retro. Intellivision Entertainment este o nouă companie fondată de producătorul Tommy Tallarico în 2018, având scopul de a dezvolta o nouă consolă Intellivision cunoscută sub numele de Intellivision Amico.

Clasicul Intellivision a fost lansat inițial în 1979, vânzând cinci milioane de unități înainte de dispariția sa finală în anii ’90. Intellivision a dus o luptă comercială aprigă împotriva Atari 2600, chiar recrutându-l pe scriitorul devenit actor George Plimpton pentru o serie de reclame TV care comparau cele două console și subliniau capacitățile tehnologice superioare presupuse ale Intellivision.

Intellivision Entertainment va deveni acum parte a afacerii de jocuri retro a Atari SA, incluzând drepturile asupra mărcii consolei și peste 200 de jocuri deținute de întreprinderea lui Tallarico. IE va continua să vândă consola sa problematică Amico și să publice jocuri Intellivision licențiate de Atari SA. Atari SA pare interesată să lanseze jocuri Intellivision atât pe piețele digitale, cât și pe cele fizice și chiar ia în considerare dezvoltarea de noi jocuri bazate pe moștenirea vechii console. Oportunitățile de branding și licențiere sunt, de asemenea, explorate ca parte a unui plan pe termen lung de a reînvia marca de jocuri aproape dispărută.

Potrivit președintelui și CEO-ului Atari SA, Wade Rosen, achiziția oferă o oportunitate rară de a „uni foști competitori” care erau bine cunoscuți în epoca de aur a jocurilor. Phil Adam, CEO-ul Intellivision Entertainment, a lăudat Atari ca un „partener valoros” și așteaptă cu nerăbdare oportunitățile de colaborare viitoare.

Războaiele consolelor s-au încheiat; acum totul ține de afaceri.