GPD prezinta noul laptop pliabil cu doua ecrane OLED

GPD prezinta noul laptop pliabil cu doua ecrane OLED

GPD este cunoscut pentru designurile mobile neobișnuite, dar compania s-a concentrat în mare parte pe gaming, iar toate produsele sale sunt micro PC-uri. Deși GPD se extinde spre laptopuri de dimensiuni standard, încearcă totuși să aducă ceva inovator cu răspunsul său la tendința emergentă a ecranelor duale. Noul dispozitiv este promovat și ca un „AI PC,” sugerând ce ar putea fi sub capotă.

Producătorul de PC-uri portabile GPD a dezvăluit o privire timpurie asupra unui laptop cu două ecrane de dimensiuni mari. Detaliile hardware ale GPD Duo sunt puține, dar informațiile disponibile ar putea fi suficiente pentru a-l diferenția de ofertele similare de la Asus și Lenovo.

Cele două ecrane de 13,3 inci ale dispozitivului folosesc panouri AMOLED de la Samsung, ajungând la 18 inci când sunt complet extinse. Un ecran poate fi pliat în spatele celuilalt pentru a oferi o formă similară unei tablete atunci când laptopul este închis, asemănător cu GPD Pocket 3 cu un singur ecran.

Un alt aspect al PC-urilor GPD anterioare pe care Duo îl păstrează este compatibilitatea cu stiloul. Compania subliniază că notebook-ul se potrivește cu dimensiunile unei coli de hârtie A4 atunci când este pliat. Cu 4.096 de niveluri de sensibilitate la presiune și 10 puncte de atingere, acesta suportă și Microsoft Pen Protocol.

GPD nu a confirmat suite completă de porturi de conexiune, dar imaginea promoțională indică faptul că Duo are multe. Cel puțin două porturi USB, un cititor de carduri și un port ethernet sunt vizibile clar. Compania a confirmat, de asemenea, că unul dintre porturile din spate suportă OcuLink pentru plăci grafice externe.

Detaliile despre componentele interne nu sunt clare, dar TDP-ul de 35W și desemnarea „AI PC” sugerează unul dintre procesoarele mobile recente de la AMD și Intel care încorporează NPUs pentru aplicații generative AI la bord.

Ultimele dispozitive de la GPD, precum Win Mini, Win 4 și Win Max 2, utilizează cipuri Ryzen 8040 U de la AMD cu NPUs XDNA, făcându-le candidați probabili. Totuși, un cip Intel Core Ultra 1 nu este exclus. Rezoluția imaginii teaser furnizate nu este suficient de mare pentru a distinge dacă tastatura include taste Copilot în conformitate cu specificațiile AI PC de la Microsoft.

În funcție de data lansării, care, la fel ca prețul, rămâne neclară, GPD ar putea face upgrade la un cip AI PC viitor, cum ar fi Strix Point de la AMD sau seria Core Ultra 2 de la Intel. O schimbare mai radicală pentru GPD ar fi să introducă un AI PC unic care rulează pe Snapdragon X SoC de la Qualcomm, bazat pe arhitectura Arm, similar cu alte sisteme care respectă brandingul recent introdus Copilot + PC de la Microsoft. Mai multe informații ar putea apărea la Computex luna viitoare.