Microsoft aduce jocurile Android de la Tencent pe Windows

Microsoft aduce jocurile Android de la Tencent pe Windows

Microsoft a încercat ani de zile să creeze o punte între PC-urile Windows și ecosistemul Android, dar aceste eforturi au fost în cele din urmă abandonate odată cu anunțata încetare a Windows Subsystem for Android. Acum, un nou parteneriat pare să reînvie unele dintre aceste eforturi, cel puțin pentru utilizatorii de PC din China.

Microsoft și Tencent au anunțat un nou parteneriat pentru a aduce o selecție de aplicații Android din Tencent App Store în propriul magazin de aplicații al Microsoft pentru Windows. La lansare, utilizatorii de PC-uri vor avea acces la aproximativ 1.500 de aplicații și jocuri, deși această inițiativă este concentrată exclusiv pe piața chineză pentru moment. Catalogul Tencent include unele aplicații de jocuri populare, cum ar fi PUBG și Honor of Kings.

Aplicațiile Tencent vor fi disponibile prin magazinul Microsoft, meniul Start, Windows Search sau Bing, a confirmat Microsoft.

După instalare, aplicațiile și jocurile vor avea propriile scurtături, la fel ca orice altă aplicație de desktop, dar vor rămâne în esență aplicații Android. Aceasta ridică întrebarea: ce urmărește Microsoft să realizeze prin suportul pentru Android pe Windows?

Compania a introdus suport nativ pentru ecosistemul mobil al Google prin tehnologia Windows Subsystem for Android (WSA) în Windows 11. Utilizatorii nu puteau accesa întregul catalog de aplicații Google Play, ci doar o selecție mai mică disponibilă prin Amazon Appstore. Microsoft a decis acum să întrerupă suportul pentru WSA începând cu 5 martie 2025.

Noul parteneriat cu Tencent pare să confirme că, în ciuda încheierii premature a WSA, Microsoft nu a renunțat complet la furnizarea unei forme de compatibilitate nativă Android cu Windows 11. Parteneriatul a fost de asemenea binevenit de Intel, care va furniza tehnologia de virtualizare necesară pentru a integra aplicațiile Android bazate pe Arm pe procesoarele x86 (numită Celadon).

Aplicațiile Tencent vor putea, aparent, să utilizeze capacitățile hardware ale GPU-urilor integrate pentru a oferi rate de cadre mai ridicate, o experiență vizuală îmbunătățită și accelerare AI. Intel a lucrat cu Tencent pentru a furniza un „motor Android” îmbunătățit, capabil să optimizeze experiența aplicațiilor pe sistemele PC.

Potrivit Tencent, acest parteneriat va ajuta utilizatorii de PC-uri să acceseze vastul ecosistem mobil disponibil în China. Tencent este una dintre cele mai mari companii multimedia din lume și cel mai mare investitor în industria jocurilor video prin subdivizia sa Tencent Games.

Este de remarcat că Tencent oferă de ani de zile GameLoop, un emulator Android care permite rularea jocurilor Android pe PC-urile Windows. Nu putem confirma, dar este posibil ca acest anunț să profite de acest strat de emulare existent, unde Microsoft îl integrează acum în meniurile Windows pentru un acces mai larg al utilizatorilor.